
Sağlık turizmi yetki belgesi almak istiyorsanız bir önceki yazımızı (Sağlık Turizmi Yapma Rehberi) okumanızı tavsiye ederiz çünkü yetki belgesi alma adımlarında önemli faktörleri içeriyor. Sağlık turizmi yetki belgesi özellikle devlet desteklerinden yararlanmak isteyen acenteler için sorularınızı yanıtlayacağız.
Sağlık amaçlı yurtdışından ülkemize geçici bir süreliğine gelen, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan veya Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmakla birlikte yurtdışında ikamet eden Gerçek kişilere verilen her türlü sağlık hizmetlerinde Uluslararası Sağlık Turizmi Yetki Belgesine sahip olunması zorunludur.
Uluslararası Sağlık Turizmi ve Turistin Sağlığı Hakkındaki Yönetmelik (3.07.2017)
İçerik Tablosu
Peki sağlık turizmi yetki belgesi zorunluluğu kimler için geçerli?
13.07.2018 tarihinden itibaren sağlık turizmi faaliyetinde bulunan;
- Özel sağlık kuruluşları
- A grubu acente belgesi olan sağlık turizmi aracı kuruluşları
Sağlık turizmi yetki belgesi almak zorundadır. Özel sağlık kuruluşları (tıp merkezleri, hastaneler, , poliklinikler, özel muayenehanesi olan doktorlar) alacakları sağlık turizmi yetki belgesiyle hizmet verebilirler. Bu sebeple sağlık turizmi yetki belgesinin nasıl alınır? kısmı, başvuruları ve gereken şartları karşılamak büyük önem taşıyor. İşletmeler hizmetlerine devam edebilmeleri için Sağlık Bakanlığı’nın vereceği sağlık turizmi yetki belgesini almak zorundadır.
Yetki belgesini almanın bir diğer ayrıcalığı ise devlet destekli teşvikler. Sağlık Bakanlığı’nın yanı sıra Ticaret Bakanlığı tarafından verilen Sağlık Turizmi Teşvikleri kapsamından yararlanmak için sağlık turizmi belgesi sahibi olmanız gerekmektedir. Ayrıca teşviklerin, yetki belgesi onaylandıktan sonraki harcamaları kapsadığını unutmayın. Sağlık turizmi yetki belgesi sahibi olduğunuzda Sağlık Turizmi Destekleri kapsamında harcamalarınız için başvuru yapabilirsiniz.
Sağlık Kuruluşları için Yetkinlik Belgesi
Sağlık Kuruluşları Yetki Belgesi Nasıl Alınır?
Sağlık turizmi yapmak isteyen bir sağlık kuruluşu, acentelere kıyasla şartları daha kolay ve uygulanabilir olarak sağlayabilir. Sağlık kuruluşları için uluslararası sağlık turizmi yetki belgesi kriterleri aşağıdaki gibidir.
Sağlık Kalite Değerlendirmesi Puanı
Sağlık turizmi yapmak isteyen hastaneler ve ağız ve diş sağlığı merkezleri sağlık kalite değerlendirmesinden 85 puan almış olmalıdır. Bunların dışında kalan muayenehane, klinik, poliklinik gibi sağlık tesisleri sağlık turizmi yetki belgesi almak için bu kriterden muaftırlar.
Uluslararası Sağlık Turizmi Biriminin Kurulması
Yetki belgesi en önemli kriterlerden birisi uluslararası sağlık turizmi biriminin kurulmasıdır. Peki Uluslararası Sağlık Turizmi Birimi nasıl kurulur? Yabancı dil bilen 2 kişi ile birlikte uluslararası sağlık turizmi birimini kurabilirsiniz. Birimi kurarken ise personellerinizin aşağıdaki kriterleri karşılaması gerekmektedir.
- Hekim: 5 yıllık tecrübeye ve yabancı dil belgesine sahip bir hekimin bünyenizde çalışması gerekmektedir. 5 yıllık SGK dökümü sunabilecek olan hekimlerdir. Çalıştırılacak olan hekim part-time statüde çalıştırılabilir.
- Birim Yardımcısı: Birim yardımcısı olarak çalıştırılacak personelin mesleği fark etmeksizin en önemli olan, istihdam edilecek olan personelin yabancı dil biliyor olmasıdır. Part-time çalışan olabilir.
Personelinizin dil bilgisini kanıtlaması için aşağıdaki belgelerden birini son 5 sene içerisinde almış olması gereklidir.
- ÖSYM sınavları: YDS veya YDS eşdeğerliği bulunan başka bir sınavdan minimum 65 puan almak gerekir. KPDS, ÜDS, Yök-Dil, Toefl, IELTS…
- TÖMER: SADECE Ankara Üniversitesi’nden alınan TÖMER dil sınav sonuç belgesi ve minimum B2 seviyesinden puan almış olmak gereklidir.
- Mütercim/Tercüman: Mütercim/tercüman diploması sahibi olması gerekir.
- Yabancı Uyruklu Vatandaşlar: Yabancı uyruklu vatandaşların da Türkçe bildiğini gösteren yukarıdaki belgelerden birine sahip olması gerekir.
Hasta Kayıt Sistemine Sahip Olmak
Sağlık Turizmi Yetki belgesi almak için otomasyon sistemine sahip olmanız gerekiyor. Ayrıca bu sistem e-nabız ile entegre çalışan bir sistem olmak zorunda. Sistem üzerinden uluslararası sağlık turizmi ve turistin sağlığı konularında sunulacak sağlık hizmetleri dahilinde yabancı uyruklu hastaların kaydının yapıldığına dair imzalı dilekçe de sunulması gerekir.
Hasta kaydını yaparken pasaport, uyruk, sağlık turizmi, turistin sağlığı sekmeleri bulunmasıdır. Bu sekmelerin olduğu ekran görüntüleri de dosyada bakanlığa sunulmalıdır.
Sağlık bakanlığının izin verdiği hasta hayıt sistemini sağlayan firmaların listesi;
- ACIBADEM TEKNOLOJİ A.Ş.
- AEN YAZILIM BİLGİSAYAR TİC. İTH. İHR. LTD. ŞTİ.
- AGERSOFT BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DIŞ TİC. SAN. LTD. ŞTİ.
- AKGÜN BİLGİSAYAR PROGRAM VE HİZMETLERİ SAN. TİC. A.Ş.
- ARNİL-NET BİLGİSAYAR İLETİŞİM HİZMETLERİ YAZILIM TURİZM SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.
- AY ELEKTRONİK BİLGİSAYAR VE MÜH. HİZM. TİC. LTD. ŞTİ.
- BİLBEST BİLİŞİM SAĞLIK EĞİTİM DIŞ TİC. VE SAN. LTD. ŞTİ.
- BİLFO BİLGİSAYAR VE BİLİŞİM SİSTEMLERİ LTD. ŞTİ.
- BİLMED BİLGİSAYAR VE YAZILIM A.Ş.
- BİLSAM YAZILIM MÜHENDİSLİK EĞİTİM TAAH. PAZ. SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.
Daha fazla hasta kayıt sistemi sağlayıcısına buradan ulaşabilirsiniz.
Ağız ve diş sağlığı alanında sağlık turizmi yapmak isteyen kuruluşlara özel hasta kayıt sistem sağlayıcıları ise;
- AKGÜN BİLGİSAYAR PROGRAM VE HİZMETLERİ SAN. TİC. A.Ş.
- ELCOM ELEKTRONİK İLETİŞİM SİSTEMLERİ SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.
- FONET BİLGİ TEKNOLOJİLERİ A.Ş.
- İMS YAZILIM OTOMASYON SİST. ELEKTRONİK SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.
- KALEMZEN YAZILIM DONANIM MÜH. DAN. BİLG. İLETİŞİM TELEK. İÇ VE DIŞ TİC. LTD. ŞTİ.
- KARDELEN BİLGİSAYAR İNŞ. REK. ORM. TİC. LTD. ŞTİ.
- MD BİLİŞİM ÇÖZÜMLERİ BİLGEHAN ÖREN
- MEDICASIMPLE SAĞLIK TEKNOLOJİLERİ ANONİM ŞİRKETİ
- MERGEN YAZILIM A.Ş.
- METASOFT BİLGİSAYAR BİLGİ İŞLEM HİZMETLERİ SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.
Daha fazla ağız ve diş sağlığı özelinde hasta kayıt sistemi sağlayıcısına buradan ulaşabilirsiniz.
İnternet Sitesi
Sağlık turizmi yapmak isteyen kuruluşların İnternet sitesine sahip olmasının yanı sıra dil desteği, hizmetlerin anlaşılabilir olması, hekimlerinizin bilgileri gibi kriterler etken faktörlerdir. Bakanlığın internet sitenizde dikkat edeceği faktörler aşağıdaki gibidir;
- Yabancı Dil Desteği: İnternet sitenizin çoklu dil destekliyor olması ve bir tanesinin kesinlikle ingilizce olması gereklidir. Diğer diller tamamen kuruluşa bağlıdır ve tercihen belirlenebilir.
- Hekim Bilgileri: İnternet sitenizde hekimin özgeçmişine detaylı yer vermek gerekmektedir. Ayrıca uluslararası sağlık biriminin kurulması maddesindeki 5 yıl deneyime sahip hekimin de burada öncelikli olarak yer alması gerekmektedir. Çalışan tüm ekibinizi paylaşmanız ise müşterinin güven duyması için etkili olacaktır.
- Hizmetler: Faaliyet belgesi iznine sahip olduğunuz tüm hizmetleri internet sitenizde sergilemeniz önemlidir. Faaliyet belgesine sahip olmadığınız hizmetleri internet sitenizde göstermeniz mümkün değildir.
- İletişim: Sağlık turizmi amacıyla gelecek olan sağlık turistinin size ulaşabileceği iletişim ve bilgi aktarım sisteminin olması gerekir.
Sağlık Turizmi Yetki Belgesi Evraklar
Yazının bu kısmına kadar karşılamanız gereken kriterlere yer verilmiştir. Bu şartları sağladığınızda artık iş Sağlık turizmi yetki belgesi başvurusu yapmak için dosyada bulunması gereken bilgi ve belgeler aşağıda sıralanmıştır.
- Sağlık Bakanlığı tarafından verilen ruhsat veya faaliyet izin belgesi örneği. Bu belgenin noter onaylı ya da bakanlığın orijinalini görüp aslı gibidir mührü vurduğu örneklerini sunmanız gerekir.
- İmza sirküleri ya da imza beyanı örnekleri. Noter onaylı ya da bakanlığın aslını görerek onayladığı örneklerinin sunulması gerekir.
- Vergi levhası. Vergi levhanızın şirket kaşeli ve yetkili imzası ile imzalanmış olması gerekir.
- Uluslararası sağlık turizmi yetki belgesi başvuru formu
- Sağlık turistinin ödeme yapabileceği döviz hesabının bulunması gerekir.
- Yabancı Hasta Takip Sistemi(YHTS) kullanıcı tanımlamasının yapılabilmesi için dilekçe sunulması gerekir. Dilekçede kurumun ÇKYS kodunun ve sistemi kullanacak kişinin bilgilerinin belirtilmesi gerekir.
- Yabancı dilde(İngilizce) hazırlanmış hasta onam formu.