
Sağlık turizminin sizi ilgilendiren kısmı sağlık kısmıysa sektörünüzde ne kadar önemli olduğunu çoktan fark etmişsiniz. Turizm sektörü çeşitlendi, farklı farklı dallara ayrıldı fakat sağlıkla buluşması aslına bakarsanız yeni olmadı. Turistlerin Türkiye’de aldıkları hizmetin kaliteli olması ve fiyatların yurtdışına göre çok daha uygun olması Türkiye’yi tercih sebebi zaten yapıyordu. Sağlık turizminin biraz daha farklı olmasının nedeni hem tatil, gezi yaptırırken hem de sağlık hizmetinizi sunmak.
Durum aslında tersten işliyor. Sağlık turizmi gezmek ve seyahat etmek için gelenlerin yanı sıra sağlık hizmeti alacak kişilere tatil imkanını pazarlar. Sağlık sektöründe sağlık turizmi yapacak firmaların bulundukları konum da haliyle önem taşıyor. Şimdi sağlık turizmi ile ilgili genel olarak bilmeniz gereken konulara gelin birlikte bakalım;
İçerik Tablosu
Neden Sağlık Turizmi?
İnsanların hem tedavi olmak hem de ülke dışına çıkarak başka bir ülkeyi ziyaret etmesidir. Sağlık amaçlı seyahat eden turiste “sağlık turisti” de diyebilirsiniz ama aslında nasıl hitap edildiği önemli değil. Çünkü konu döviz, yurtdışından müşteri bulmak, iyi hizmet vermek ve gezilebilecek yerleri sunmak. Doğru şartları karşıladığınızda ve doğru yatırımları yaptığınızda aslında sağlık turizmi sürecine kolayca girebilirsiniz.
Sağlık turizminin temel sebepleri:
- Tedaviyle birlikte tatil yapma isteği
- Farklı ülkelerde daha uyguna tedavi imkanı
- Kaliteli tedavi şartları
- Bulunulan ülkede estetik cerrahisi, infertilite tedavisi gibi tedavilerin tavsiye edilmemesi
- Kronik hastaların, yaşlıların ve engellilerin başka ortamlara gitme ve tedavi olma isteklerinin oluşması
- Ülkesinde yüksek teknolojili sağlık hizmetlerinin azlığı
- Profesyonel insan kaynaklarının azlığı veya yokluğu
Sebeplere baktığınızda Türkiye sağlık turizmi için yukarıda bahsettiğimiz şartları karşılıyor. Sonuç olarak baktığımızda sağlık turizmi çok çeşitlidir. Özellikle tatil ve tedaviyi bir arada tercih edenler için yine Türkiye oldukça avantajlı imkanlar sunuyor.

TÜİK verilerine göre sağlık turizmi
- 2019 yılında 662.087 hasta – 1 milyar 65 milyon 105 bin ABD doları
- 2020 yılında 388.150 hasta – 548 milyon 882 bin ABD doları
- 2021 yılında 642.444 hasta – 1 milyar 48 milyon 549 bin ABD doları
- 2022 yılıında 586.754 hasta – 760 milyon + (devam ediyor)
Verilere bakarak dalgalı diyebiliriz fakat gerçek şudur ki Türkiye’de sağlık turizmi git gide daha büyük önem taşıyor. Verilere göre bunun tersini söyleyen durumun oluşmasına neden olan sebep ise Covid virüsünün ortaya çıkardığı kısıtlamalar ve çekingen yapı.
Sağlık turizmi tercih eden hastaların en çok tercih ettiği klinik branşlar; Kadın hastalıkları, iç hastalıkları, göz hastalıkları, tıbbi biyokimya, genel cerrahi, diş hekimliği, ortopedi ve travmatoloji, enfeksiyon hastalıkları ve kulak-burun-boğaz, şeklindedir.
Sağlık Turizmi Çeşitleri Nelerdir?
Yaygın olarak 3 ana maddede toplanan sağlık turizmi Tıp (Medikal) Turizm, Termal Turizm, Yaşlı ve Engelli Turizmi kazanç bakımından Tıp (Medikal) Turizm ağırlıklı ilerlemektedir. (üstleri çizgili çünkü konumuz değil). Sağlık turizmi araştırıldığında açıklama olarak “Kendi ülkesindeki tıp hizmetlerini yetersiz bulunması” kısmı dikkat çeker. Odaklanmanız gereken kısım kesinlikle yetersiz hizmet alınması değil. Turizm kısmı. “farklı bir ülkede tedavi olmak” ve “tedavi olurken ülkede yeni deneyimler yaşamak”.

Sağlık Turizmi Yapmak İçin Hedef
Referans olunması ya da birinin önermesi durumları dışında yeni müşterilere erişmek ilk amacımız ise hedef çok net olmalıdır. Sizi dışardan inceleyecek müşteri adayınıza kendinizi göstermeniz için ilk izlenimlerinizi iyi ayarlamalı ve harekete geçirmek için ayrıcalıklar sunmalısınız. Tüm bunları yaparken güven vermek konusunda her şey mükemmel olmalı ve ilk konuşma da şüpheye yer vermemelisiniz. Sağlık Turizmi yapacak müşteriniz açısından düşündüğünüzde alacağı hizmetten emin olmalı, size güvenmeli, fiyat politikanızı bilmeli ayrıca özellikle bölgenizdeki gezeceği yerleri bilmeli. Tüm bunları parça parça düşündüğünüzde tercihen internet sitenizde ve sosyal medya hesaplarınızda verdiğiniz hizmeti etkili bir şekilde gösteriyor olmalısınız.
İlk Hedef: Kurumsallık, Profesyonellik ve Samimiyet
Firmanızın bir çizgiye sahip olması gerekir. Kullanacağınız renkler, logonuz, paylaşımlarınızdaki hatlar sizi yansıtıyor olmalı. Bu işe yatırım yaptığınızı ve uzun süredir yaptığınızı göstermelisiniz (en azından uzun süredir yaptığınızın imajını vermelisiniz). Profesyonellik konusunda akılda şüphe bırakmamalısınız. En çok merak edilen konulara odaklanıp cevaplandırmalısınız. Saç ekimi, göz ameliyatı, dental vb… alanlarda özellikle rakiplerinizi iyi incelemelisiniz. Bu işi gerçek anlamda yapanları keşfettiğinizde farkına varacağınız ilk gerçek paylaşımlarındaki netlik ve şeffaflık olacaktır. Samimiyet kısmı ise işin sırrı. Profesyonel hizmet sunmak ve samimiyet oluşturmak ilk müşterinizden sonraki müşterilerinize kadar işinizin sürdürülebilirliğidir. Akılda kalıcı olmanız ve müşteriniz olan bir turistin sizi döndüğünde de önermesi yeni müşterileriniz için akış anlamı taşır.
Şüpheye Yer Yok: Yapılan Paylaşımlar
Alanınızda uzman olduğunuzu göstermek için kelimeler önemlidir. Ama yeterli değildir. Görselliğiniz en önemli kısımdır. Hizmetinizi detaylarıyla göstermeniz gerekir. Planlamayı müşteriyi kapıdan içeri girdikten sonrasına göre yapmanız doğru olandır. Firmanızın içini göstermeden etmeyin. Lobiyi, koridorları ve en önemlisi tedavi odalarına yer verin. Hizmet verilirken müşterinin rızasını alıp paylaşım için izin isteyin ve süsleyip (kurumsallık anlamında) gün içinde sürekli aktif paylaşımlarınızı planlayın. Paylaşımlarınızda öncesi / sonrası kısmına yer vermenizden bahsetmemize gerek bile bulmuyoruz. Hayati önem taşıyor. Müşterilerin çok fazla dikkatini çekiyor ve sizi takip etmelerini, etkileşimde olmalarını sağlıyor (bahsetmiş olduk).
Birazda Sihir Gerekli
Sağlık Turizmi bizim için gülümsemedir. Güler yüzlü olmak her hizmet sektöründe önemlidir. Sağlık turizminde ise sizin için onca yoldan gelecek.. bu kısımlara hiç girmemize gerek yok. Sonuç olarak farklı ülkede tedavi görmek için bir sebeple geliyorlar. Sizin döviz avantajınız olduğu gibi onların da olduğu için işin sırrı gülümsemekte 🙂
Sonuç Olarak
Sağlık turizmi yaptığınız işe güveniyorsanız ve hizmet kalitenizin profesyonel olduğuna inanıyorsanız tercih edilmelidir. Sağlık sektöründeki en büyük pastadan pay almak herkes ister fakat bu pay için hazır mısınız?
Nuri Selçuk
Merhabalar sağlık turizmi yapmak için yeni adımlar atmaya başlayan bir firmayız. E-posta adresim üzerinden benimle iletişime geçebilirseniz detayları konuşmak isterim.
İş Canavarı
Yapmak istediğiniz sağlık turizmi alanıyla ilgili detaylara yer vererek ve sitemiz üzerinden form doldurarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.
İş Canavarı
Sağlık Turizmi